preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Login

EUROPSKI TJEDAN VJEŠTINA STEČENIH U STRUKOVNOM OBRAZOVANJU I OSPOSOBLJAVANJU

(od 5. do 9. studenoga 2018.)

 

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2014.

Ukupno: 816118
Ovaj mjesec: 3253
Ovaj tjedan: 330
Danas: 51
Događanja u školi
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
"Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama"
Autor: Đurđica Kolar, 2. 11. 2017.

U utorak 31. listopada 2017. godine, u računovodstvenom kabinetu s početkom u 17.00 sati, realiziran je  projekt „Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama“.


Ovaj je projekt osmišljen tako da učenici pomoću kataloga živih knjiga odabiru i 'posuđuju' knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje 20 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’.

U živoj knjižnici ljudi su knjige, a priče nisu fikcija.

Samo neki od “književnih naslova” koji su bili u našoj školi su: beskućnica, Romkinja, slijepa osoba, biseksualna osoba, transrodna osoba, feministkinja, slabovidna osoba i stranac u Hrvatskoj).

  

Živa knjižnica služi kao sredstvo promoviranja ljudskih prava gdje pripadnici/e ranjivih skupina imaju priliku progovoriti o vlastitim iskustvima diskriminacije, a čitatelji/ce mogu direktno u interakciji s njima preispitati svoje predrasude i informirati se o problemima s kojima se oni susreću. Ovom inovativnom metodom pokušava se senzibilizirati i osvijestiti javnost o postojećoj diskriminaciji, razbiti stereotipe i predrasude te time potaknuti inkluziju članova ranjivih i stigmatiziranih skupina u društvo.

Projekt su realizirali predstavnici Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter te Bogdana Čiča, prof., dipl.knjižničar i Kristina Kokić Kontić, prof., knjižničar.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju