preskoči na sadržaj

Ekonomska škola Mije Mirkovića Rijeka

Login

Korisni linkovi

Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 9. 2014.

Ukupno: 977065
Ovaj mjesec: 2698
Ovaj tjedan: 320
Danas: 149
Trogodišnji program Škola ambasador Europskog parlamenta 2016.-2019.

Program "Škola ambasador Europskog parlamenta" od školske godine 2016./2017. provodi se u svim državama članicama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj.

Europska parlamentarna demokracija, aktivno građanstvo i razumijevanje vlastitih prava i obveza državljana Europske unije niti su vodilje ovog programa kojega na sebi svojstven način provodi svaka od uključenih srednjih škola ambasadora Europskog parlamenta. Cilj programa jest podići razinu informiranosti mladih o Europskoj uniji, kao i svijesti o zajedničkim europskim vrijednostima te o pravima koja imaju kao europski građani. Tijekom tri godine održavanja programa, njime će biti obuhvaćeno čak 35 gimnazija i strukovnih škola iz cijele Hrvatske.

Ukratko, program funkcionira na način da nastavnik ima ulogu ambasadora seniora Europskog parlamenta, a zainteresirani učenici uključeni u program postaju mlađi ambasadori. Zajedničkim snagama u školi uspostavljaju info-točku za informiranje o aktivnostima vezanim s europskim institucijama. Svake školske godine u sklopu Dana Europe nastavnici zajedno s učenicima organiziraju tamatske aktivnosti. Jedan od pozitivnih odjeka programa jest stvaranje čvrste veze između hrvatskih srednjih škola i Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a sve kako bi nastavnici i učenici postali što suvereniji u svojim ambasadorskim ulogama, svatko u svom školskom i lokalnom okruženju. Učenici se tako tijekom provedbe programa uz pomoć mentora – ambasadora seniora - upoznaju s radom Europskog parlamenta i odgovornostima zastupnica i zastupnika koji Parlament predstavljaju, svaki u svojoj matičnoj državi članici.

Izvor: http://www.europarl.europa.eu/croatia/hr/za_mlade/skola-ambasador.html

Škola ambasador Europskog parlamenta
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
UPRAVNI REFERENTI U POSJETU SABORU REPUBLIKE HRVATSKE
Autor: Đurđica Kolar, 3. 6. 2019.

I ove nastavne godine, upravni referenti  3. i 4. razreda naše škole, u organizaciji Vesne Pegan,  prof. savjetnice, posjetili  su Sabor RH. U sklopu nastavnog predmeta Ustavni ustroj RH, izvanučionična nastava odrađena je 14. ožujka 2019. g.

 


Pri dolasku u Zagreb, prošli smo pokraj Kuće Europa, a potom se uputili prema Markovom trgu na kojem se nalaze Vlada RH, Sabor RH i Ustavni sud RH. U Saboru nas je dočekala djelatnica koja nas je provela kroz nekoliko dvorana u kojima se odvijaju sastanci saborskih zastupnika te nas je upoznala s unutarnjim ustrojem Sabora RH. Zatim smo i sami nazočili  saborskoj sjednici.

Nakon prisustvovanja sjednici, u bivšoj dvorani Županijskog doma, dobili smo priliku postaviti nekoliko pitanja saborskoj zastupnici Ines Strenji Linić i zastupniku  Marinu Škiboli, na koja su nam oni srdačno odgovorili.

Ostatak popodneva proveli smo razgledavajući znamenitosti  Zagreba.

 

                                                                                                                                                                                                                   Vesna Pegan, prof. savjetnica

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju